Jak funguje samoopalovací krém?

 

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jak vlastně funguje samoopalovací kosmetika? Vždyť se stačí natřít krémem, abyste za pár chvil měli takové opálení, ke kterému je běžně potřeba několik hodin strávených na slunci. Jak je to možné? V dnešním článku si o samoopalovacích krémech a jejich fungování povíme víc.

 

Jak-funguje-samoopalovací-krém-image2

Zázrak zvaný DHA

Základní aktivní složkou kvalitní samoopalovací kosmetiky je dihydroxyaceton, známý také pod zkratkou DHA. Pod poměrně složitým názvem se ukrývá jednoduchý cukr, který se nejčastěji vyrábí synteticky, je ovšem možné získat ho také přírodní cestou z cukrové třtiny. 

Dihydroxyaceton reaguje s aminokyselinami v horních vrstvách pokožky. Čím větší množství DHA samoopalovací krém obsahuje, tím intenzivnějšího odstínu můžeme s jeho použitím dosáhnout. A nemusíme se přitom bát ani nepřirozených a oranžových tónů. Kvalitní produkty obsahují jen takové množství DHA, aby byl výsledek skutečně přirozený.

 

Jak dlouho vydrží samoopalovací krém a jak často ho aplikovat?

Po aplikaci samoopalovacího krému dochází k reakci DHA s bílkovinou (keratinem) obsaženou v našem těle a přirozenou reakcí vzniká ve vrchní vrstvě pokožky spektrum barev (opálení). Proces je podobný přírodnímu slunění, jen bez škodlivého UV záření, které poškozuje hlubší vrstvy pokožky. Nahrazují ho cukry, které však působí ve vrchní vrstvě pokožky, a proto výsledné opálení vydrží kratší dobu.

Ve vrchních vrstvách pokožky se totiž nacházejí odumřelé kožní buňky, které se postupně oddělují a berou s sebou i opálení. Proto nic takového jako dlouhotrvající samoopalovací krém neexistuje a vždy je nutné aplikaci přibližně po sedmi až deseti dnech opakovat. 

Říkáte si, jak je možné, že klasické opálení od sluníčka vydrží mnohem déle? Jednoduše funguje na úplně jiném principu. Kůže v tomto případě reaguje na ultrafialové záření, které působí v nejhlubších vrstvách pokožky a provádí změnu pigmentu právě tam. Z tohoto důvodu je také použití samoopalovacího krému mnohem zdravější než opalování se na slunci nebo návštěva solária.

 

Jak-funguje-samoopalovací-krém-image1 

Je samoopalovací krém nějakým způsobem škodlivý?

Složení každého samoopalovacího krému je samozřejmě jiné. DHA ani další běžně používané složky samoopalovacích krémů ovšem nejsou samy o sobě škodlivé. Naopak v krémech najdete řadu rostlinných látek, které vyživují a hydratují pokožku. Pokud tedy sáhnete po skutečně kvalitním samoopalovacím krému, který obsahuje přírodní DHA a další, převážně přírodní složky, nemáte se čeho obávat. 

Specifický zápach, který je tolik charakteristický pro dihydroxyaceton, je u většiny produktů díky parfemaci neutrální. Sáhnout ale můžete třeba i po krému se svěžím, tropickým nádechem.

Problém může vzniknout při nevhodné kombinaci samoopalovacích krémů a slunečních paprsků. Nezapomínejte, že samoopalovací krémy vás před UV zářením neochrání. Proto se při pobytu na slunci chraňte opalovacím krémem s dostatečným ochranným faktorem..

 

Jak si užít své opálení co nejdéle?

Už jsme zmínili, že odumřelé kožní buňky se z pokožky pravidelně odlupují a spolu s nimi mizí i opálení. Faktem ovšem je, že dokonale hydratovaná pokožka nevysychá a obnovuje se mnohem pomaleji. Proto nezapomínejte na správnou péči a pravidelnou hydrataci celého těla. Tím výrazně prodloužíte získané opálení a zároveň udržíte svou pokožku pružnou a bez známek stárnutí. 

Na závěr už nezbývá než potvrdit, že samoopalovací krémy jsou skutečně jednoduchou a zdravou cestou k přirozeně vypadajícímu opálení. Stačí jen vybrat ten pravý a dodržet zásady správné aplikace. Pokud budete v obou ohledech úspěšní, můžete se těšit na skvělý výsledek.

 

 

ZDROJ FOTO: Freepik

Zpět do obchodu