Solárium - kdysi univerzální všelék, dnes hrozba!

Solária zřejmě netřeba představovat. Zařízení na umělou produkci UV záření za účelem opálení se u nás zdomácněly počátkem 90 let a okamžitě se staly velmi oblíbenými. Zejména z důvodu, že poskytovaly okamžité opálení viditelné již po pár minutách. Plnohodnotně tak nahrazovalo pomalé a nezáživné opalování na slunci. Opálení bylo navíc dostupné po celý rok, bez ohledu na roční období, či počasí.

solarium

Množící se kampaně a reklamy na okamžitý bronz zaplavily módní časopisy, vznikaly solární salony, umělé opálení bylo prostě "IN". Každý salon a fitness centrum muselo mít solárium, aby uspokojilo poptávku svých zákazníků po bronzové pokožce. Opalovací byznys vzkvétal.

Solárium bylo kromě dokonalého strůjce opálení prezentováno i jako zařízení na doplnění vitaminu D s pozitivními účinky na imunitní systém a celkový zdravotní a psychický stav. Dokonce bylo doporučováno kožními lékaři k léčbě kožních chorob a pod.

 

Jednoduše univerzální všelék pro krásu i zdraví zároveň.

 

Jak je tomu dnes? Z milionového byznysu se stala hrozba! Bezhlavou honbu za krásou vystřídal trend zdravého životního stylu a na věci se začalo hledět i z vědeckého pohledu. Nezávislé zdravotnické organizace s podporou státu začaly s testováním a výsledky prvních studií byly samozřejmě hrozivé.

Vzhledem k velikosti tohoto byznysu se však dostávali na povrch velmi pomalu a setkávali se s pobouřením u výrobců, provozovatelů, dokonce i pravidelných uživatelů. Na každou negativní studiu ihned vznikla protištúdia s argumenty o pozitivních účincích.

Tento boj však definitivně skončil s prvními případy melanomu a nádorových onemocnění - rakoviny kůže, které se začaly vyskytovat (s převahou šílených 80%) u lidí, kteří pravidelně navštěvovali solária. Průvodní jevy jako předčasné stárnutí pokožky vysušením kolagenových vláken, nevratné změny DNA, pigmentové skvrny a podobné indikace projevující se až po letech, byly už jen tečkou za jejich minulou slávou.

Nikdo se zdravým rozumem si přece nebude dobrovolně a nevratně poškozovat svou pokožku pouze za účelem rychlého získání opálení. Nemluvě o nejhorším riziku rakoviny kůže! Pokud jde o vitamin D, jeho doplňování touto formou je v dnešní době spíše k smíchu :)

Největší kritika se však vznesla na doporučení kožních lékařů, kteří solária doporučovali, dokonce provozovali na některých klinikách. Pravidelné opalování pacientů sice potlačilo příznaky kožních chorob, ale jakmile s návštěvami solária přestali, kožní defekty se opět projevily, dokonce ve zhoršené formě. Zrohovatělá vrstva pokožky (opálení) je jen překrývala a po jejím přirozeném obnovení (ztrátě opálení) byly opět viditelné. To vše s "bonusem", který v hlubších vrstvách zanechalo nadměrné působení UV záření.

Smutnou skutečností je fakt, že se solária provozují dodnes, v upravené verzi s novými "BIO trubicemi", které prý vylučují všechny negativa a při správném používání (s mírou) prý lidskému organismu prospívají. Dokonce se k nim dodává i speciální solární kosmetika, která tělo 100% ochrání před škodlivým UV zářením.

 

Otázkou však je, jak se pokožka dokáže opálit, když je proti záření, které způsobuje pigmentaci buněk (opálení) dokonale chráněna? To už se nikde neuvádí...

 

Ať už s BIO nálepkou, nebo bez, zlatý věk solárií nadobro skončil. Majitelé solárií, kteří na jejich nákup vynaložili nemalé zdroje pochopitelně bojují a hledají cesty, jak se na trhu udržet. Fanoušků tohoto způsobu opálení však stále ubývá a solární studia mizí stejně rychle, jak vznikly. V některých zemích jsou solária již dokonce zakázány.

Pokud stále patříte mezi hrstku lidí, kteří se dobrovolně vystavují UV záření v soláriích pravidelně, či občasně (s mírou) s přimhouřenýma očima nad realitou a pozdějšími následky, stojí to za zamyšlení. Hlavně pokud jsou na trhu i jiné, zdravé alternativy, jak být opálený a cítit se dobře.

 

Vyzkoušejte naše produkty a sami uvidíte, že to jde i jinak a hlavně zdravě >>

 

 

Zpět do obchodu