Jak důležitý je (sluneční) vitamin D?

Význam vitaminu D v našem těle je často podceňován, ale pro správné fungování organismu a celkové zdraví je nezbytný. Jak si ho správně doplnit? Zvýšeným pobytem na slunci, nebo stravou?

Jednou z nejznámějších funkcí vitaminu D je hlavní úkol při vstřebávání vápníku a fosforu do našeho těla (síla a pevnost kostí), posílení imunitního systému a celková ochrana organismu proti různým druhům onemocnění, jako první stadia cukrovky, skleróza, revmatologické onemocnění, rakovina tl. střeva a celou řadu dalších. Také pomáhá při správné funkci svalů a stimuluje mozkovou aktivitu.

Velmi důležitá je správná hodnota vitamínu D v těle během těhotenství žen. Zajišťuje správný vývoj dítěte a je prevencí proti různým zánětům a předčasnému porodu. Snižuje také riziko vrozených vad dítěte. Zvýšený příjem se kromě těhotných a kojících žen doporučuje zejména lidem po 50 a důchodcům.

 

opalovani-vitamin-d

 
Ovlivňuje doslova stovky genů v našem těle a proto je mimořádně důležité držet si hladinu vitamínu D v těle na správných hodnotách. Jak to však dosáhnout?

 

Přirozenou formou je opalování. Přírodní vitamin D (D3) se tvoří přímo v pokožce působením slunečního UVB záření. Mnoho lidí se tak cíleně opaluje v přesvědčení, že to prospívá jejich zdraví. Na reakci a tvorbu potřebného množství vitaminu D v pokožce však stačí cca 15min. přímého působení slunečního záření. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že v teplých měsících zcela postačuje množství, které se přirozeně tvoří na pokožce rukou a obličeji během celého dne. Není proto nutné se cíleně opalovat.

Druhou možností je syntetická náhrada tzv. vitamin D (D2), který můžeme najít v různých výživových doplňcích. Mnoho lékařů doporučuje právě tuto formu vitamínu D lidem s prvním fototypem (velmi bledou pokožkou), protože se reálně nemohou opalovat a také krátký pobyt na slunci je doprovázen zarudnutím a pod.

 

Málokdo ví, že přírodní vitamin D (D3) si můžeme doplnit i vhodnou stravou. V zimních měsících, nebo při nemožnosti opalování je strava tím nejlepším řešením. Nejbohatším zdrojem je tuk z jater mořských ryb (treska, tuňák, makrela, ...), případně konzumace samotných mořských ryb. Mezi další zdroje patří: vepřová / hovězí játra, žloutky, sýry, houby, nebo například kvasnice.

Pozor však na předávkování. Vitamín D patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích a tělo si jeho zásoby může ukládat. Toto riziko ale hrozí pouze při syntetické náhradě vitamínu D (D2), s jehož dávkováním byste se měli poradit s lékařem.

Zpět do obchodu