6 nejoblíbenějších způsobů opalování

Před příchodem opalovací sezóny je ideální čas popřemýšlet, jaký způsob získávání bronzové sexy pokožky, bude pro vás nejlepší. Možností je vcelku dost, pojďme si tedy rozebrat šest nejoblíbenějších.

 

zpusoby-opalovani_1

 

1. Přírodní opalování na slunci

 

I když se názory odborníků liší a zvýšený pobyt na slunci se nedoporučuje, se správnou ochranou a přiměřeným dávkováním času stráveném na slunci, jde stále o jednu z nejzdravějších forem opalování. Samozřejmě nemluvíme o cíleném "vypekaní se" v poledních hodinách :)

Mezi přírodní opalování řadíme v létě i běžný pobyt na slunci během dne, tzv. necílené opalování. UV záření, které produkuje slunce nás doslova obklopuje a přímo působí na naši pokožku i ve stínu, odráží se od budov, od vody a proniká i přes oblečení. Dobrou zprávou však je, že proti necílenému opalování se naše pokožka umí přirozeně bránit.

Pokud však své tělo cíleně vystavíme přímému slunečnímu záření, ochrana pokožky přípravky s UV faktorem je nezbytností. Je v podstatě jedno, jestli je to v létě na pláži, koupališti, leckde venku, nebo v zimě na horách. Intenzita slunečního UV záření je bez ohledu na roční dobu dostatečně silná na spálení a následné poškození naší pokožky.

Přírodní opalování na slunci nám sice prospívá, tvoří v našem těle prospěšný vitamin D a má pozitivní vliv na naši náladu, ale čas na slunci je třeba rozumně dávkovat a pokožku přitom pečlivě chránit.

 

2. Umělé opalování v soláriích

 

Kdo by neznal sluneční lázně, nebo v jednoduchosti "solárko". S příchodem devadesátých let, vědci přišli se zajímavou myšlenkou, jak se vyrovnat s kolísáním počasí a vznikly první zařízení s umělou produkcí UV záření. Všichni příznivci bronzové pokožky si tak mohli dopřát opalování nonstop.

Pohodlný způsob, jak se dopracovat k vytouženému odstínu již po několika návštěvách, které zaberou jen několik minut. Naležato, případně nastojato, dokonce už za poloviční čas se silnějším bratrem Turbo-soláriem.

O vlivu solárií na lidské zdraví se vedou vášnivé diskuse. Donedávna byly solária doporučené dokonce kožními lékaři, pro jejich příznivý vliv při léčbě kožních problémů a pod. Nejnovější studia však hovoří jasně a škodlivost solárií je tématem číslo jedna v boji proti rakovině kůže.

Ať už tento způsob opalování využíváte, nebo ne, je na Vás. Ani zde však nezapomínejte na důkladnou ochranu prostředky s UV faktorem určenými speciálně pro umělé opalování v soláriích. Certifikované přístroje s pravidelně měněnými trubicemi a školeným personálem jsou nezbytností.

 

3. Horské slunce

 

Domácí verze solária primárně určená na opálení obličeje. Stejně jako solárium produkuje UV záření, které má za následek opálení. Bohužel nese s sebou i stejná rizika jako solárium a vzhledem k tomu, že jeho použití není kontrolováno profesionály, jeho použití je velmi rizikové.

Horské slunce si mnoho lidí zaměňuje za infračervenou lampu (Solux), která neprodukuje UV, ale tzv. suché teplo. Zlepšuje prokrvení, uvolňuje hleny a pod. Neslouží však na opalování.

 

4. Samoopalovací kosmetika

 

Instantní opálení v lahvičce, je známým, ale dost kontroverzním způsobem opalování. Někteří ho milují, někteří zase nenávidí. Oranžová barva, fleky a zabarvené oblečení jsou často první a zároveň poslední zkušeností se samoopalovacím produktem.

Nová generace samoopalovacích produktů však všechny neduhy takříkajíc zamítla pod koberec a dnešní produkty se postarají o dokonalé opálení bez zmíněných negativ. Samoopalovací látky, které tyto produkty obsahují jsou založeny na přírodních cukrech, které pronikají do pokožky a vytvářejí stejné opálení, jako při pobytu na slunci. S jediným rozdílem, bez škodlivého UV záření.

Samoopalovací produkty jsou z hlediska opalování a vlivu na lidskou pokožku nejzdravějším způsobem získání bronzového odstínu. Snadnost použití a dostupnost z nich dělá alternativu číslo jedna. Malou nevýhodou je kratší doba trvání opálení, které je nutno pravidelně obnovovat a vyšší cena kvalitních samoopalovacích produktů nové generace.

 

5. Nástřikové opálení

 

Pohodlná forma opalování prováděna v salonech krásy a kosmetických studiích. Vznikla jako zdravá alternativa solárií. Výsledek opálení je stejný a pro dosažení požadovaného odstínu stačí pouze jedna návštěva salonu.

Nástřikové opálení funguje na stejném principu jako samoopalovací prostředky, ale látka, která způsobuje opálení se na tělo aplikuje speciální stříkací pistolí. Rovnoměrné nastříkání celého těla zajistí bronzový odstín, který se vstřebá do pokožky a vytvoří požadované opálení.

Tento způsob je velmi oblíbený pro rychlé vytvoření opálení na speciální příležitosti (svatby, plesy, oslavy apod.) A stejně jako samoopalovací produkty nepoškozuje buňky v pokožce.

 

6. Domácí recepty a alternativy

 

Experimentování a lidská tvořivost si našla své příznivce i v opalování a proto by bylo nefér nezmínit se i o domáckých způsobech opalování.

Asi nejrozšířenějším je nadměrná konzumace beta-karotenu obsaženého v mrkvi. "Jez před opalováním hodně mrkve a budeš krásné hnědá". Bohužel tento způsob nefunguje a zvýšené příjem této látky má tendenci měnit přirozené zabarvení pokožky do oranžova.

Druhým "favoritem" je ořechový výluh, který prý zabarví pokožku do hněda ihned po nanesení. To je sice pravda, ale výslednou barvu a intenzitu nemůžete nijak kontrolovat a výsledek je tak různobarevná hnědo-béžová mapa, kterou jen těžko smyjete. Kdo už někdy loupal vlašské ořechy, ví o čem mluvíme :)

Za zmínku stojí ještě aplikace přírodních olejů a různých výtažků rostlin, které ztmaví přirozený odstín pokožky o 1-2 odstíny, ale aplikace a správný druh je věcí vysoké školy alchymie. Přírodní oleje mají kromě hydratace spíše ochrannou funkci a obsahují přirozené UV filtry nízkých hodnot.

 

Bez ohledu na to, který způsob opalování si vyberete, mějte na paměti, že pokožku máte jen jednu.

 

Pokud se chcete o opalování dozvědět více, stáhněte si zdarma naši eKnihu:

7 TIPŮ JAK ZÍSKAT A UDRŽET SI ZDRAVÉ, PŘIROZENĚ VYPADAJÍCÍ OPÁLENÍ.

 

 

Zpět do obchodu