Vitiligo: Vše o nemoci kůže a jak ji překrýt

 

Trápí vás bílé skvrny na kůži? Pak už pravděpodobně víte, že máte onemocnění kůže s názvem vitiligo. Možná však nevíte podrobnosti o této poruše pigmentace ani jak s ní bojovat. To se po přečtení článku změní.

 

 

vitiligo-jak-ho-prekryt_1

 

Co je vitiligo

Jednoduše lze říci, že je to ztráta pigmentu, odborníci by však namítali, že jde o ztrátu buněk tvořících pigment. Ať tak či tak, tato autoimunitní kožní porucha se projevuje ostře ohraničenými bílými skvrnami na kůži o rozměrech 5 mm až 5 cm. Jejich splynutím ale může vyblednout mnohem větší oblast kůže.

Podle velikosti zasažené oblasti lze rozlišit dva typy vitiliga:

  • Lokalizované – samostatné až vícečetné skvrny na poměrně malé části těla.
  • Generalizované – mnoho skvrn rozesetých na velké oblasti těla. U tohoto typu často dochází ke zmiňovanému splynutí.

 

Může za vitiligo dědičnost?

Vznik onemocnění je geneticky podmíněno, nicméně přesná příčina není dosud známa. Výzkumy o vitiligu ukazují na častý výskyt v rodinách, ale tyto geny se dědí nepravidelně. Výskyt v rodině se tedy bere jako rizikový faktor, ale pravděpodobnost onemocnění potomků se nedá přesně určit. Pokud jeden z rodičů trpí touto poruchou, děti nemusí „vlohy“ vůbec zdědit. A naopak – běžné jsou případy, kdy se vitiligo u jedince objeví, aniž by ho měl někdo z předků.

 

5 nejrizikovějších faktorů pro vznik depigmentace

  1. Výskyt v rodině
  2. Porucha funkce štítné žlázy
  3. Cukrovka
  4. Chudokrevnost
  5. Revmatoidní artritida

Neznamená to však, že pokud máte cukrovku, musíte s obavami očekávat vznik vitiliga. Stejně tak u úplně zdravého člověka může poranění kůže vyvolat procesy, které způsobí depigmentaci postiženého místa.

 

Nepředvídatelné a nepříjemné

Jak vidíte, vitiligo je naprosto nevyzpytatelné. Nedá se stanovit, koho potrápí, ale vyskytuje se poměrně často – v průměru u 1 % populace. Jedna z pozitivních věcí je, že postihuje ve stejné míře muže i ženy. Druhá pak, že vitiligo nebolí, nepálí ani nevyvolává jiné fyzicky nepříjemné pocity. Horší je to však po psychické stránce. Zvláště pokud má člověk výrazných bílých skvrn více a na viditelných místech.

 

vitiligo-jak-ho-prekryt-1-min

 

Deprese a úzkosti, i to je vitiligo

Vědecké výzkumy prokázaly, že vitiligo významně ovlivňuje psychickou pohodu člověka, což má zásadní důsledky pro jeho celkový život. Lidé s poruchou pigmentace mají často pocit stigmatizace, který může vést k sociální izolaci a rozvoji deprese. Přestože vitiligo postihuje muže a ženy stejně, ženy se jím trápí daleko více. Studie u nich ukázaly vyšší míru úzkosti než u mužů. Stejně tak je tomu v případě vitiliga u dětí, obzvláště v období puberty.

 

Co pomáhá na vitiligo

Porucha je zatím nevyléčitelná, ale léčbou vitiliga lze mírnit její projevy nebo ji lze zakrýt vhodnými prostředky na vitiligo.

 

Jak vitiligo léčit

Terapie patří výhradně do rukou zkušeného dermatologa a je potřeba s ní začít co nejdříve po objevení prvních příznaků. Za nejúčinnější je považována kombinace světloléčby (fototerapie) a používání speciálních mastí na vitiligo. Při fototerapii se používá tzv. lampa na vitiligo s UVB vyzařováním o vlnové délce kolem 308–314 nm.

Nevýhody léčby:

  • Je to běh na dlouhou trať a nelze zaručit 100% výsledek, jak potvrzuje Česká dermatovenerologická společnost.
  • Fototerapie zvyšuje riziko kožních nádorů, masti jsou často na bázi kortikosteroidů.
  • Ne všechny UV přístroje, resp. jejich použití, a ne všechny masti jsou hrazeny zdravotní pojišťovnou, léčba se tedy může prodražit.

 

Jak zakrýt vitiligo

Jako rychlejší, levnější a spolehlivější způsob se jeví kamufláž bílých skvrn, a to samoopalovacím prostředkem.

Zvolit můžete aktuálně nejoblíbenější samoopalovací pěny, které se díky hedvábně jemné konzistenci velmi snadno nanášejí a vstřebávají. Nejlepší hodnocení našich zákazníků mají produkty He-Shi Mousse. Jsou vhodné pro úplné začátečníky a jejich výhody jsou nesporné:

  • Pronikají i do vrstev pokožky bez pigmentu a tato místa ztmavují nebo depigmentaci zcela překryjí.
  • Doprovodná barva indikuje místa, kde již byla pěna nanesena, čímž se zaručí rovnoměrné rozetření.
  • Jsou vhodné pro lidi s citlivou pokožkou, alergiemi, těhotné i kojící ženy.
  • Neucpávají póry.

 

Druhou možností jsou samoopalovací mléka, takzvané liquid produkty. Jedná se o běžné samoopalovací produkty k vytvoření opálení, ale pomáhají i v případě pigmentových skvrn a Vitiliga. Aplikace i použití je velmi jednoduché a princip fungování je stejný jako u pěny, a to působením na melanin v pokožce. Nedochází tedy pouze k zabarvení povrchu.

Zda produkty na překrytí vitiliga fungují, jsme pro vás vyzkoušeli doslova na vlastní kůži. Podívejte se, jak dopadl test dvou nejoblíbenějších pěn, a pak se rozhodněte o nejvhodnějším postupu v boji s bílými skvrnami.

 

Známé osobnosti s vitiligem

Depigmentací trpí i slavní a právě oni jsou důkazem, že s vitiligem aktivní život nekončí. Kdo z českých osobností se statečně pere s touto vadou na kráse?

  • Jiří Krampol
  • Robert Záruba
  • Lenka Krobotová
  • Kamila Polívková

Že vitiligo a modelka nejdou dohromady? Omyl. Slečny jako Winnie Harlow či Karen Bianca Leda z vady udělaly plus a svá těla hrdě vystavují. Na londýnské modelingové scéně zastupuje mužské vitiligo modely Alec King.

 

 

ZDROJ FOTO: Polina Tankilevitch - Pexels

Zpět do obchodu