Opálená, nebo bledá? Jaký odstín pokožky si vybrat?

Je lepší mít porcelánovou pleť, nebo být bronzově opálený? Názory na tuto "shakespearovskou" otázku se liší. Odstín pleti (fototyp) je geneticky dán, ale záleží jen na vás, zda se se svým přirozeným odstínem spokojíte, nebo se rozhodnete pro cílené ztmavení své pokožky opalováním.

Opalena-nebo-bleda

Z pravidla však víme, že člověk je tvor nespokojený a to, co mu nadělila příroda většinou nestačí. A není to vždy jen o tom, že se cítíme bledí. V některých kulturách a subkulturách je mnohem žádanější odstín porcelánové a co nejbělejší pokožky.

Stále však převládá trend "do bronzova", který se s příchodem opalování objevil již na počátku 90tých let. Opalovací šílenství se ustálilo po výsledcích studie o škodlivosti UV záření a případech poškození pokožky, melanomu, až rakoviny kůže způsobené nadměrným sluněním. Ochranné krémy s UV faktorem a samoopalovací krémy však vyřešili i tento problém a bronzový odstín si mohli dopřát i lidé, kteří nechtějí riskovat.

 

JAké jsou hlavní rozdíly mezi bledou a tmavou pokožkou a co který odstín symbolizuje?

 

Bledá pokožka

Začněme se zřítkavějším bledým typem. Kdysi oblíbený odstín vrchních vrstev se vyznačuje čistotou a nadřazeností. Porcelánová pokožka symbolizuje křehkost a nedotknutelnost osobnosti. Lidé s tímto typem pokožky jsou buď velmi nespokojeni a snaží se pokožku co nejvíce ztmavit, nebo z bledého odstínu udělají svou výsadu a usilují o co největší kontrast (změna barvy vlasů na tmavou, zářivé, výrazné líčení).

Absence pigmentu v pokožce se samozřejmě projevuje i na barvě ochlupení a vlasů. Dominují zrzavá a blond, zřídka tmavá přirozená barva vlasů. Zvýšený výskyt znamének krásy, pih.

Velkou nevýhodou lidí s bledým typem pokožky je citlivost na sluneční UV záření. Jelikož pokožka neobsahuje takové množství pigmentu, aby se dokázala sama chránit, velmi rychle se spálí a poškodí. Rozhodně se nedoporučuje jakékoliv opalování prostřednictvím UV záření (slunce, solárium), ani pobyt na slunci bez ochrany krémy s vysokými faktory.

Nejvhodnějším a zároveň jediným možným (zdravotně nezávadný) způsobem, jak svůj odstín ztmavit, je použití kvalitních samoopalovacích přípravků.

 

Tmavá pokožka

Tmavé typy pokožky v minulosti označované jako spodní vrstva manuálně pracujících, převážně rolníků je, jak jsme již zmínili, s příchodem 90tých let stále populárnější. Bronzový odstín symbolizuje vitalitu a zdraví. Svěží bronzové fitnesky a bodybuildeři, jejichž obdivují miliony turistů na plážích po celém světě zkrátka vytvářejí dojem dokonalosti. "Kdo by se jim nechtěl podobat?"

Typickými znaky jsou tmavé vlasy (černé, hnědé, špinavý blond). Najdou se však i přírodní zlatovlasé blondýny s krásným přirozeným bronzovým odstínem.

Lidé se středním, až tmavým typem pokožky mají situaci mnohem jednodušší a mohou si takříkajíc vybrat, jaký odstín opálení jim vyhovuje. I při necíleném opalování se jejich přirozený pigment vyvine v snědý bronzový odstín. Hlavní rozdíl je vidět zejména v letních měsících a v období dovolených.

Ani oni by však neměli podceňovat ochranu své pokožky před UV zářením. Vzhledem k tomu, že na tmavší pokožce není vidět zarudnutí, ani jiné prvotní znaky spálení a poškození, často se stává, že ochranu před sluncem podcení.

 

To, zda se spokojíte s tím, co vám příroda nadělila, nebo se rozhodnete podpořit to trochou sluníčka, případně sáhnete po vhodných alternativách, je na vás. Dělejte to však vždy s mírou a hlavně s rozumem ;)

 

 

Zpět do obchodu