Jak správně hydratovat pokožku?

70% lidského těla tvoří voda. Bez vody v těle by se nám žilo jen velmi těžko. Totéž, co se stane s rostlinou, která zůstane bez vody, můžeme pozorovat i na našem těle. Pokožka se scvrkává, tvrdne a ztrácí svou pružnost... Bez vody doslova vadne. Léto i zima jsou pro pokožku poměrně náročné období. V létě, při opalování, vyžaduje zvýšenou péči, stejně jako v zimě, kdy je vystavena mrazu, větru a rychleji se vysouší.

jak-hydratovat

Zvenku to nepůjde

Mohli bychom se mylně domnívat, že tak, jak je třeba polít rostlinu, tak stačí polít vodou naše tělo = často se sprchovat, abychom pokožce dodali chybějící vodu. Opak je pravdou. Lidské tělo je výborně vymyšlený systém. Pokožka je branou mezi vnějším světem a naším fyzickým, vnitřním. Její funkcí je chránit tělo a bránit ho před viry a plísněmi. Pokožka si neustále vytváří na svém povrchu jemný film, který je její přirozenou hydratací, ale my jí ho každodenním sprchováním spolehlivě ničíme. Vzpomeňme, si jak se cítíme po sprchování (obzvláště horkou vodou). Pokožka je většinou velmi suchá a málo pružná... K tomu přispívá i složení vody. Sprchujeme se a myjeme v tvrdé vodě, kterou máme na většině našeho území.

 

Co se s tím dá udělat?

Po celém dni v práci je sprcha příjemným relaxem, který si málokdo z nás odpustí. Pokud je těžké omezit to, jak často se sprchujeme, zkusme alespoň používat méně teplou vodu, která je k pokožce šetrnější než horká a po sprchování nevynechajme hydratační krém. V případě, že nás v zimě propadne chřipka nebo jiná nemoc - vyplatí se řídit uvedenou radou a nesprchovat se nejlépe vůbec. Pár dní to snad za cenu obranyschopnosti těla vydržíme.

 

Zázrak jménem hydratační krém

Mohlo by se zdát, že dnes se nám společnosti přímo snaží natlačit používání hydratačních krémů. Množství výrobců a různých druhů krémů, olejů, mlék, které slibují zázračné výsledky. Naopak najdou se i tací, kteří se vzdorně rozhodnou hydratační krémy nepoužívat.

 

"Inu, kdyby naše pokožka nebyla vystavována nepříznivým vlivům jako stres, klimatizace v práci, horké léto, mrazivá zima, nebo časté sprchování - možná by se o sebe sama zvládla postarat..."

 

Již v minulosti lidé věděli, že s pokožkou je třeba něco dělat, aby vypadala svěže, mladě a nebyla suchá. Na hydrataci používali například oleje (olivový, jojobový olej), nebo různé druhy tuků a mastí. Hydratovat pokožku takovým způsobem nám může znít zvláštně. Dává to však smysl. Celá věda o hydratačních krémech je postavena právě na zadržování vody v pokožce. Novodobé hydratační krémy nám díky svému složení dopřejí okamžitý pocit, jakoby jsme pokožku právě navlhčil, když se však podíváme na složení krému, jde převážně o vodu a malé procento oleje, nebo tuku. Voda se přirozeně odpaří a právě toto malé procento olejů a tuků se stará o hydrataci.

 

Hydratace zevnitř

K tomu, aby měl hydratační krém co v naší pokožce zadržovat, musíme nejprve tekutiny přijmout. Nejjednodušším způsobem je napít se. Bez pitného režimu by nám byly i hydratační krémy zbytečné. Únavu v obličeji a nedostatek vody bychom tak jednoduše nezakryli. V létě při opalování platí zásady dodržování pitného režimu dvojnásobně. Je třeba pít minimálně 2-3 litry vody denně. V zimě nám postačí i 1,5-2 litry, protože nevylučujeme vodu tak rychle, jak v létě. Ideální na pití je sice čistá voda, ale ani ochucení citronem, nebo medem nic nezkazí.

 

Po opalování je to nutnost

Opalování a správná hydratace je kapitolou sama o sobě a určitě jí budeme věnovat samostatný článek. V zásadě však platí, že po každém opalování, ať už na slunci, nebo prostřednictvím samoopalovacích produktů, je nutné pokožku hydratovat. Kvalitní hydratací ji uklidníte, dodáte jí potřebné živiny a uzamknete získané opálení.

 

Naše tělo s námi neustále komunikuje a vždy řekne, co mu chybí. Přesto k němu můžeme být ještě pozornější. Být o krok vpřed. Použít hydratační krém dříve, než si o něj naše pokožka řekne. Investice do toho, jak se budeme cítit a vypadat, je jednou z nejlepších investic našeho života.

 

Samoopalovacísvět na hydrataci doporučuje NERAFINOVANÉ Bambucké máslo >>

 

 

Zpět do obchodu